dinsdag 17 mei 2011

Oproep Rabo over hypotheek slaat aan

17 mei 2011, 1:00 uur | Het Financieele Dagblad

ABN Amro en ING steunen de oproep van bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank tot een nationaal overleg over de vastgelopen woningmarkt.

'Wij gaan zeker meedoen', zegt een woordvoerder van ING. Dat geluid klinkt ook bij ABN Amro. 'Wij steunen de gedachte om breed overleg te voeren met de relevante partijen om over de problemen in de woningmarkt te praten. We schuiven graag aan als er zo'n overleg komt', stelt een woordvoerder.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) wil nog niet reageren. Woensdag praat de Tweede Kamer over woningfinanciering.

Rabobank wil dat banken met de toezichthouders en de betrokken ministeries gezamenlijk maatregelen bespreken om de vastgelopen huizenmarkt vlot te trekken. Volgens Moerland moet daarbij onder andere gesproken worden over de in zijn ogen te beperkte vrijheid die banken hebben bij het verstrekken van een hypothecair krediet. De AFM heeft vorig jaar met boetes aangegeven wat wel en niet mag. In de praktijk kunnen banken vrijwel geen uitzondering meer toepassen op de regel dat er een bepaalde verhouding moet bestaan tussen bewezen inkomsten van de aanvrager en de hoogte van het krediet.

Moerland stelt tegelijkertijd dat banken de neiging zullen hebben om de aflossingsvrije hypotheek verder in te perken. Ze hebben nog maar pas een akkoord gesloten om het aflossingsvrije deel te beperken tot de helft van de woningwaarde, maar volgens Moerland is dat pas het begin.

Hij voorziet dat niet alleen het aflossingsvrije deel nog kleiner wordt, maar dat ook hypotheekvormen die zijn ingericht op het maximaal uitmelken van de hypotheekrenteaftrek, zoals de spaarhypotheek, op den duur gaan verdwijnen. Op die manier wordt er ook minder gebruikgemaakt van de hypotheekrenteaftrek.

Want Moerland wil het gesprek niet beperken tot een versoepeling van de voorwaarden: ook over aflossing, hypotheekrenteaftrek en de gereguleerde huurmarkt moet gesproken worden, vindt hij.

'De onderwerpen die Moerland noemt, moeten inderdaad aan de orde komen', zegt de ING-man. En de woordvoerder van ABN stelt dat 'wij denken dat Moerland de problematiek goed heeft beschreven'.

Officieel wil de Rabo-topman het geen harde uitruil noemen: meer soepelheid voor banken in ruil voor een verdere ingreep in de aflossingsvrije hypotheken. Maar in de praktijk kan het wel die richting op gaan, zo leert de recente geschiedenis.

Twee jaar geleden kwam toezichthouder AFM met het idee om nieuwe huizenbezitters met een tophypotheek te verplichten de 'top' (dat is het deel van de lening dat boven de waarde van de woning uitstijgt) binnen zeven jaar af te lossen. De banken, bang dat het dan heel moeilijk wordt om een eerste huis te kopen, kwamen met een tegenvoorstel: geen versnelde aflossing van de top, maar het inperken van de aflossingsvrije hypotheek tot 50%. Daar bestonden tot dan toe geen beperkingen voor, hoewel zowel DNB als AFM zich zorgen maakte over de vele huizenbezitters die hun schuld nooit aflossen.

Woningmarkt vast
Geen hypotheken

In Nederland staan inmiddels 180.000 woningen te koop

En dat terwijl er jaarlijks nog maar 130.000 worden verkocht, tegen 200.000 in de jaren voor de crisis

Gemiddeld huis is 10% goedkoper geworden sinds top in 2008

Banken zeggen dat ze veel mensen geen lening mogen geven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten