donderdag 31 maart 2011

Vrijstelling Overdrachtsbelasting Pleidooi Bouwend NL & Neprom

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

31 maart 2011 | Het Financieele Dagblad
 
Door: Bodewes, W.;Brinkman E.
 
Click here to find out more!
De toch al strenge hypotheekregels worden nu nog verder aangescherpt. Noodgedwongen blijven goed opgeleide starters daardoor in een huurwoning zitten. Eigenlijk verdienen ze daarvoor ondertussen al te veel, zodat degene die qua inkomen echt op deze woning is aangewezen, ook niet aan de bak komt. Tegelijkertijd blijven vele aantrekkelijke woningen onverkocht.

Dat kan anders, dat moet anders. Hoe lossen we dit budgetneutraal en snel op? Dat kan heel eenvoudig. De overheid verlaagt de hypotheeklasten voor starters met een tijdelijke vrijstelling van overdrachtsbelasting. Die stimulans zorgt voor veel meer verhuizingen, waarmee het Rijk in één beweging de inkomsten voor de staatskas vergroot. Vasthouden aan de blokkades voor scheefwoners en andere potentiële kopers levert steeds minder op: de laatste jaren zijn de overheidsinkomsten uit overdrachtsbelasting al gehalveerd omdat de woningmarkt op slot zit.

Vrijstelling voor toetreders is de sleutel. Starters kopen een bestaande woning en de vertrekkende eigenaren daarvan dragen uiteraard wel overdrachtsbelasting af bij de aankoop van hun volgende woning, en zo verder en zo verder. Gemiddeld brengt één verhuisbeweging namelijk minimaal drie andere verhuisbeweging op gang, zo is herhaaldelijk gebleken. En de sociale huurwoning waaruit de starter vertrekt, komt ten goede aan degene voor wie deze bedoeld is. Ook kan de corporatie dan weer investeren in haar woningvoorraad.

De voordelen zijn overduidelijk. Voor starters komt eindelijk een eigen huis binnen bereik. Eigenaren verkopen eindelijk hun huis en kunnen verder. Woningzoekenden op de huurmarkt zien de wachtlijsten sneller oplossen. Door verkoop en betere huurprijzen krijgen corporaties meer middelen voor hun kerntaken. Met deze eenvoudige fiscale prikkel brengt de overheid een grote doorstroom op gang. Sociaal zeer gewenst en goed voor de staatskas.

Nu het vertrouwen terugkeert bij de consument heeft het kabinet een uitgelezen kans om de Nederlandse economie met een simpele, efficiënte ingreep te stimuleren.

Elco Brinkman is voorzitter Bouwend Nederland en Wienke Bodewes is voorzitter Neprom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten